Kalcium pro děti doplňte vitamínem D

A víte proč? Pozorně čtěte dál. Dozvíte se, na co je dobré kalcium pro děti a jak je to s tím vitamínem D.

Kalcium pro děti doplňte vitamínem D

Vápník, neboli kalcium

Patří mezi nejhojněji zastoupené prvky v lidském těle. Většina je uložena v kostech a zubech, kde zodpovídá za jejich odolnost, hustotu a kvalitu. Vápník se do kostí a zubů ukládá již o narození a tento proces probíhá po celý život.

V raném věku je kalcium pro děti důležité proto, že kosti rychle rostou a celé tělo se vyvíjí. Víte, kdy později hraje vápník stejně důležitou roli? V seniorském věku, jelikož v té době mají kosti a zuby tendenci ztrácet svou pevnost. 

To ale není vše. Vápník je zodpovědný za celou řadu dalších procesů:

  • Podílí se na správné srážlivosti krve.
  • Společně s hořčíkem je důležitý pro svaly.
  • Hraje roli mezi přenosu podnětů mezi nervy a svaly.

Kde najít vápník?

Jako nejhodnotnější zdroj se uvádí mléčné produkty. Má to hned několik důvodů: jsou dobře dostupné, v kuchyni s nimi lze jednoduše pracovat a především obsahují kromě kalcia a vitamín D. O pár řádků níže se dozvíte, proč na to klademe důraz.

Mléčné výrobky by měly být stálicí v dětském jídelníčku. Základ tvoří ty bez příchuti a cukru a nezapomínejme na zakysané produkty – kefíry či jogurty. Ty mají ještě jeden benefit v podobě bakterií prospěšných našemu trávení. 

Jistě jste slyšeli o rostlinných zdrojích kalcia – máku, nebo třeba zelenině. V rámci pestrého jídelníčku je rozhodně zařazujme také. Nicméně je nelze považovat za bohatý zdroj kalcia pro děti, protože vápník z rostlinných zdrojů má v lidském organismu poměrně nízkou vstřebatelnost. Museli bychom tedy sníst opravdu hodně makových buchet, abychom pokryli potřebný příjem kalcia.

Jak je to s tím Déčkem?

Vitamín D a vápník jsou nejlepší přátelé. Můžeme k nim zařadit ještě vitamín K. Společně totiž mají za úkol jednu důležitou věc: ukládání vápníků z krevního řečiště (kam se vstřebá z potravy) do kostí a zubů a nikoli do cévních stěn, kde je jeho přítomnost nežádoucí.

Bylo těch výhod snad málo? Pak máme ještě jednu. Vitamín D je velmi dobrý pomocník pro podporu imunity dětí i dospělých. Ze sluníčka ho nemáme dostatek a tak je jen na nás, abychom naši zdroje vitamínu D v potravinách. Kromě mléčných výrobků je to zejména rybí tuk.

Mají děti dostatek vápníku?

Běžná středoevropská strava, kdy je každý den v jídelníčku zařazeno několik bílých mléčných výrobků a několikrát do týdne i ryby, zabezpečuje dostatečné množství kalcia pro děti. Na zmiňovanou pestrost bychom ale opravdu neměli zapomínat. Pokud nemusí dítě držet dietu např. z důvodu alergie na bílkovinu kravského mléka a pokud konzumuje mléčné výrobky, není třeba kalcium doplňovat. Místo toho se zaměřte spíše na vitamín D a zkuste třeba kvalitní rybí tuk pro děti.

 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se