Řešíte nedostatek vápníku u dětí? Pak byste měli pamatovat i na vitamín D.

Jakou souvislost má nedostatek vápníku u dětí s vitamínem D? To se dozvíte v následujících řádcích.

Řešíte nedostatek vápníku u dětí? Pak byste měli pamatovat i na vitamín D.

Proč je vápník důležitý? 

Nejenom u dětí, ale i u dospělých je téměř všechen vápník v těle uložen v kostech a zubech. Zodpovídá tu za jejich pevnost, odolnost a hustotu. Vápník děti potřebují hlavně proto, že se u nich kosti a zuby rychle vyvíjejí a rostou. Nicméně i v dospělosti nastávají časy, kde je dobré kalcium konzumovat víc - třeba v těhotenství nebo v seniorském věku, kdy potřebují kosti více podpory ve výživě.

Nedostatek vápníku u dětí proto poznáme hlavně na zubech - jsou nekvalitní, mají tendenci k poškození. Děti jsou také celkově drobnější a mají problém s růstem. 

Vápník potřebuje vitamín D

K tomu, aby se mohl vápník v organismu správně vstřebat, je zapotřebí vitamín D. Nedostatek Déčka proto může být důvodem nedostatku vápníku nejen u dětí. Doplňovat by se proto měli společně. 

Hlavním zdrojem vápníku v jídelníčku dětí by měly být mléčné výrobky. Vitamín D pak nalezneme v rybách a rybím tuku.

Asi víte, že vápník najdeme i v rostlinných potravinách. Dejte ale pozor - ačkoli je důležité jíst pestře, zeleninu za spolehlivý zdroj vápníku nepovažujeme. Náš organismus ho totiž nedovede dobře vstřebat. Využitelnost rostlinných zdrojů vápníku je velmi nízká. Jezme tedy brokolici, kapustu nebo mák kvůli jiným živinám, kalcium ale doplňme v mléčných produktech.

Přirozeným zdrojem vitamínu D jsou ryby

Je velká škoda, že se v dětském jídelníčku objevují málo. Ideální jsou 2-3 porce ryb týdně. Z větší části je vhodné zařadit mořské ryby, u nich je tuk bohatější na omega-3 kyseliny.

Ryby jsou lehce stravitelné a plné živin. Pro děti jsou podstatné hlavně mastné kyseliny omega-3 a vitamín D. Mimo jiné proto, že ostatní potraviny na ně tak bohaté nejsou. 

Určitě se snažte o to, aby měly děti dostatečný příjem vitamínu D. Sluneční svit totiž obvykle nestačí na to, aby se nám v pokožce vytvořila potřebná dávka Déčka. Kromě toho je důležité spíše se před sluncem chránit, neboť riziko kožních onemocnění za to nestojí.



OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se